πολυτεκνοι 2014

Press Report

Πηγές ειδήσεων προϊόντων ενημερώνονται συνεχώς

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Ads

Από τις 9 έως τις 17 Οκτωβρίου οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών

30 Σεπτέμβριος 2014 17:52:39 e-Typos - Ειδήσεις

Εκδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται οι ακριβείς διαδικασίες για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου ενώ θα κλείσει στις 17 του ίδιου μήνα. Ως δικαιούχοι ορίζονται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων, οι τρίτεκνοι και τα τέκνα τρίτεκνων, οι πρωτοετείς φοιτητές των οποίων ο αδελφός ή η αδελφή είναι ενεργός/η στον πρώτο κύκλο σπουδών, οι ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας και πολύδυμα τέκνα, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος. Αντίθετα, δεν δικαιούνται μετεγγραφής όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία. «Οι αιτήσεις για μετεγγραφές θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα και θα τελειώσουν την επόμενη Παρασκευή» τόνισε ερωτηθείς για τις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Άγιο Όρος. «Σήμερα δημοσιεύονται σχετικές αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν ό,τι πρόκειται να γίνει. Υπάρχει και μια σχετική τροπολογία στη Βουλή για την οποία είχα ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα και ελπίζω με αυτές τις παρεμβάσεις το θέμα να γίνει διαχειρίσιμο, γιατί είχε πάρει διαστάσεις μη διαχειρίσιμες. Κι έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια πολύ έντιμη εφαρμογή του νόμου. Εκείνο που μπορώ να πω αυτή την στιγμή είναι ότι οι αιτήσεις για μετεγγραφές θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα και θα τελειώσουν την επόμενη Παρασκευή». Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων στο ΑΠΘ επί σειρά ετών, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, ο υπουργός επεσήμανε: «Δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα. Θα συναντηθώ με τον πρύτανη τις επόμενες μέρες και θα ενημερωθώ ακριβώς. Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο θέμα. Θα μιλήσω γενικά. Είναι συμφωνία όλων, όπου υπάρχει τέτοια περίπτωση να τίθεται εκτός Ιδρύματος. Αλλά αυτό είναι μία συμφωνία του παρελθόντος, δεν έχω επίκαιρη ενημέρωση την οποία και αναμένω από τον πρύτανη».

Vice Όλες οι ειδήσεις Time30 Σεπτέμβριος 2014 17:52:39


Ads

Υπ. Παιδείας: Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για τις μετεγγραφές

22 Σεπτέμβριος 2014 10:16:40 e-Typos - Ειδήσεις

Σήμερα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές. Ενδεχόμενες αλλαγές, και αφού ζητηθεί η γνώμη της Αρχής της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα υπάρξουν στον νόμο για τις μετεγγραφές εάν διαπιστωθούν προβλήματα κατά τη φετινή πρώτη εφαρμογή του. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, το περασμένο Σάββατο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των μετεγγραφών και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Την εμπλοκή της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου ζήτησαν οι πρυτάνεις, αίτημα που ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε. Σημειώνεται ότι το σύστημα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών αναμένεται να ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά το τέλος της διορίας που έχει δοθεί στους πρωτοετείς φοιτητές να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες αλλά και όσοι πληρούν μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 20.000, αριθμός που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνόλου των επιτυχόντων. Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται πάντως όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

Vice Όλες οι ειδήσεις Time22 Σεπτέμβριος 2014 10:16:40


Υπό αξιολόγηση ο νόμος για τις μετεγγραφές μετά την πρώτη εφαρμογή του

21 Σεπτέμβριος 2014 14:29:19 e-Typos - Ειδήσεις

Ενδεχόμενες αλλαγές, και αφού ζητηθεί η γνώμη της Αρχής της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα υπάρξουν στον νόμο για τις μετεγγραφές εάν διαπιστωθούν προβλήματα κατά τη φετινή πρώτη εφαρμογή του. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, χθες Σάββατο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των μετεγγραφών και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Την εμπλοκή της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου ζήτησαν οι πρυτάνεις, αίτημα που ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε. Σημειώνεται ότι το σύστημα για τις αιτήσεις των μετεγγραφών αναμένεται να ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά το τέλος της διορίας που έχει δοθεί στους πρωτοετείς φοιτητές να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες αλλά και όσοι πληρούν μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 20.000, αριθμός που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνόλου των επιτυχόντων. Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται πάντως όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές αναμένεται να εκδοθούν αύριο Δευτέρα. Κατά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις τέθηκε επίσης το ζήτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας ως προς τα οικονομικά των Ιδρυμάτων τα οποία απεμπλέκονται καθώς οι ΕΛΚΕ έχουν βγει πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ενώ αναμένεται να ρυθμιστεί και νομικά το θέμα με το επερχόμενο νομοσχέδιο. Ως προς τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, μετά και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη ότι έγινε σωστή διαχείριση του θέματος, αναμένεται ωστόσο η τροποποίηση της ΚΥΑ. Τέθηκαν, ακόμη, οι περικοπές στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ για τις οποίες είναι αντίθετα τα Πανεπιστήμια και η αποψίλωση των Ιδρυμάτων από διδακτικό προσωπικό. Ο υπουργός πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ομότιμοι καθηγητές για τη διδασκαλία των μαθημάτων κατόπιν απόφασης του οικείου τμήματος, ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των Πρυτάνεων ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί. Οι πρυτάνεις έθεσαν το θέμα της χρήσης των ταμειακών υπολοίπων για τους υποτρόφους για το οποίο, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός, δε χρειάζεται τροπολογία. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ ότι απο τον Ιανουάριο του 2015 θα μπορούν να διοργανώνουν και να εποπτεύουν μεταπτυχιακά προγράμματα μόνοι τους και χωρίς την έγκριση ή τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Vice Όλες οι ειδήσεις Time21 Σεπτέμβριος 2014 14:29:19


Υπ. Οικονομικών: Θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ

11 Σεπτέμβριος 2014 21:19:43 e-Typos - Ειδήσεις

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σαφής επιδίωξη να μοιραστεί το ίδιο βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους είναι τα δύο βασικά στοιχεία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά και την υπερψήφιση της τροπολογίας σήμερα στη Βουλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, από τον επόμενο χρόνο αφού επαναξιολογηθεί μετά την πρώτη εφαρμογή του. Οι πιο σημαντικές βελτιώσεις, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική ανακοίνωση είναι οι εξής: 1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους. 2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ& όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%. 3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και αντικαταστάθηκε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%. 4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύνθηκε η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη. 5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια - από τον τελευταίο σεισμό - στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας. 6) Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις. 7) Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού - τετραγωνιδίου - και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Vice Όλες οι ειδήσεις Time11 Σεπτέμβριος 2014 21:19:43


Πώς θα καταβληθεί ο φόρος ακινήτων από όλους τους ιδιοκτήτες

11 Σεπτέμβριος 2014 20:05:18 e-Typos - Ειδήσεις

Διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων με βάση τις βελτιώσεις που επήλθαν με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Έτσι διευκρινίζεται ότι από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και εντός τριών ημερών για όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στις 4.000 περιοχές στις οποίες ο φόρος θα επανυπολογισθεί με βάση τις περυσινές τιμές ΦΠΑ θα ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου. Έτσι θα μπορούν να καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση με βάση το μειωμένο ποσό φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση με βάση τις αλλαγές που έγιναν. Για τους φορολογούμενους που είχαν το 2013 κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η νέα εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν την πρώτη δόση με βάση την αρχική εκκαθάριση πριν την έκπτωση κατά 20% του φόρου. Ωστόσο το ποσό της δόσης που θα καταβληθεί θα είναι μικρότερο αφού το σύνολο των δόσεων είναι πλέον 6 αντί για 5 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καρπωθούν τη μείωση του φόρου στις επόμενες δόσεις από το Νοέμβριο και μετά όπου θα γίνει συμψηφισμός του φόρου που έχει καταβληθεί με το ποσό που απομένει μετά τη μείωση. Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα χορηγηθεί και η έκπτωση 50% του φόρου ή η πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδυνάτους ή τους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τις διευκρινίσεις έχει εξής: - Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί. - Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) στους φορολογούμενους με οικόπεδα στις 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. Διευκρινίζεται ότι, κατ& αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5‰ σε 2,5‰. - Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 Euro, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου. Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ. ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ. - Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο. - Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ& όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων. - Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των πιο πάνω περιπτώσεων, εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ. - Η αναστολή καταβολής του φόρου των δικαιούχων αυτής νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του νομικού προσώπου μέσα στο μήνα Οκτώβριο και έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων με διαδικασία και έντυπο που θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ. - Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Vice Όλες οι ειδήσεις Time11 Σεπτέμβριος 2014 20:05:18


ΔΕΘ 2014: Ξεκινά το Σάββατο με πρόγραμμα 9 συναυλιών, "αέρα" CERN κ.α

03 Σεπτέμβριος 2014 17:37:41 e-Typos - Ειδήσεις

Μπορεί η 79η ΔΕΘ να δημιουργεί -με τους 1000 εκθέτες της- τη "μαγιά" για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά η επιχειρηματική της διάσταση δεν είναι η μόνη: χιλιάδες από τους αναμενόμενους 200.000 επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να την τιμήσουν για τις παράλληλες δράσεις της, έναν συνδυασμό εκδηλώσεων με αντικείμενο την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιστήμη, τον πολιτισμό, τη ...γλυκιά γαστρονομία και τα απαιτητικά ακροβατικά, που θα γίνουν με ακροβάτες και μηχανές ακόμη και στο ύψος των πολυκατοικιών της οδού Αγγελάκη! Έκθεση CERN: Ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος Αναλυτικότερα, η φετινή ΔΕΘ φιλοξενεί την έκθεση του CERN, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τα εγκαίνια της διοργάνωσης και επί ενάμιση μήνα, καλώντας τους επισκέπτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα ενδότερα του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, στην προέλευση του σύμπαντος και την καρδιά της ύλης. Το "μυστικό" εργαστήριο της Google Αν η έκθεση του CERN θα λύσει απορίες για τα "μυστικά" του σύμπαντος, το μυστήριο είναι παρόν και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ με πρωτοβουλία της Κοινότητας των Προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη(GDG Thessaloniki). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το &μυστικό εργαστήριο& της Google: Μπαλόνια στη στρατόσφαιρα για ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τα "έξυπνα" γυαλιά της Google είναι μερικά μόνο από τα "πειράματα", που θα βρεθούν στο επίκεντρο του μυστικού εργαστηρίου! Ειδικό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία για πρώτη φορά Δίπλα στην επιστήμη και την τεχνολογία θα βρεθεί και η θρησκεία. Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ λαμβάνει χώρα ειδικό θεματικό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, το οποίο εκτός των άλλων φιλοξενεί και το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, "δένοντας" το μουσειακό κομμάτι με το επιχειρηματικό του κλάδου των θρησκευτικών αντικειμένων. Πέντε τόνοι σοκολάτας και 1500 έργα τέχνης Μεγάλες προσδοκίες για αυξημένη επισκεψιμότητα στη φετινή ΔΕΘ δημιουργεί στους διοργανωτές και το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμβαδού 2.500 τ.μ., εγκατεστημένο στο Περίπτερο 1. Το εργοστάσιο για τη λειτουργία του οποίου θα απαιτηθούν σε πρώτη φάση πέντε τόνοι σοκολάτας ΙΟΝ, θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την 79η ΔΕΘ, αλλά θα παραμείνει ανοιχτό για πολύ περισσότερο από ό,τι η έκθεση καθεαυτήν -για έξι μήνες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης. Στο πεδίο της τέχνης, φέτος, η επετειακή CHEAPART γιορτάζει τα 20 χρόνια της στην 79η ΔΕΘ, όπου για εννέα μέρες πάνω από 100 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.500 έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό. Συλλεκτικοί υπολογιστές, ρετρό παιχνιδομηχανές και αφιέρωμα e-gaming Στις παράλληλες εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η Έκθεση Συλλεκτικών Υπολογιστών και Παιχνιδομηχανών RETRObit του retroclub.info, καθώς και το αφιέρωμα στο e-gaming, το μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που αποκτά φέτος και βαλκανικό χαρακτήρα. Ακροβατικά στο ύψος των πολυκατοικιών της Αγγελάκη! Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για τα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις, ενώ για μεγάλες ...συγκινήσεις προϊδεάζει το εντυπωσιακό εναέριο θέαμα με μηχανές και ακροβάτες, οι οποίοι φέτος θα περπατούν εναέρια και πάνω από τις πολυκατοικίες της οδού Αγγελάκη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει στη ΔΕΘ 50 χρόνια παρουσίας στη μουσική σκηνή Η μουσική με τη σειρά της βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο της 79ης ΔΕΘ, καθώς στο MAD North Stage Festival συμμετέχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί, με τον Διονύση Σαββόπουλο να γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα, με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/9, στις 9.30 το βράδυ. Πρόγραμμα συναυλιών Την ίδια ώρα θα ξεκινούν και όλες οι υπόλοιπες συναυλίες, η είσοδος στις οποίες θα γίνεται με αντίτιμο το εισιτήριο της ΔΕΘ, με βάση το εξής πρόγραμμα: Σάββατο 6/9 Νίκος Πορτοκάλογλου, Κυριακή 7/9 Δέσποινα Βανδή και Μηδενιστής, Δευτέρα 8/9 Stavento, Μέλιsses, Ηβη Αδάμου, Τρίτη 9/9 Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα, Πέμπτη 11/9 Σάκης Ρουβάς, Παρασκευή 12/9 Στέλιος Ρόκκος, Σάββατο 13/9 Ελένη Φουρέιρα, Boys Noise και Στέλιος Λεγάκης και Κυριακή 14/9 Πάολα. Τιμές εισιτηρίων Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το Σάββατο των εγκαινίων (6 Σεπτεμβρίου) και τις καθημερινές (8-12 Σεπτεμβρίου), ενώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) είναι 5 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι και τα ΑΜΕΑ θα πληρώνουν 3 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Vice Όλες οι ειδήσεις Time03 Σεπτέμβριος 2014 17:37:41


Πανελλαδικές 2014: Επιδόσεις και μεταγραφές εκτόξευσαν τις βάσεις στην περιφέρεια

28 Αύγουστος 2014 19:01:58 e-Typos - Ειδήσεις

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Όνομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο). Ανακοινώθηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών- μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://moreresults.minedu.gov.gr . Τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων έφεραν άνοδο των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές, ενώ μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, σε σχέση με τα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958, από 104.998. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 πέρυσι. Οι κενές θέσεις είναι 1.164, από 836 το 2014. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23797 και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1913. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05%. Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303). Στις ιατρικές σχολές, η άνοδος στην Αθήνα ήταν 1,7% (19.233 τα μόρια), της βάσης εισαγωγής στη Θεσσαλονίκη 2,4% (19.122), στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%. Στις νομικές σχολές η αύξηση ήταν από 200 εως 400 μόρια και στις πολυτεχνικές εως 1000. Η μεγαλύτερη αύξηση (27,3%) καταγράφηκε στη σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (60%) στην Μουσικών Σπουδών Αθήνας. Ενα άλλο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα, στα 121 η βάση εισαγωγής ειναι κάτω από τα 10.000 μόρια. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν, από 15 Σεπτεμβρίου έως και 26 Σεπτέμβριου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Δείτε αναλυτικά εδώ: 1. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ_2014-2013 2. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ_2014-2013 1. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2014 2. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2014 3. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2012_ΠΑΝΕΛ.2014 4. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2013_ΠΑΝΕΛ.2014 5. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2014 6. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2014 7. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2012_ΠΑΝΕΛ.2014 8. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2013_ΠΑΝΕΛ.2014 Επιδόσεις και μετεγγραφές εκτόξευσαν τις βάσεις Στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων, και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η άνοδος αυτή, αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων. Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο τμήμα μηχανολόγων- μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Οι ιατρικές σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο στο οποίο επέτυχε μόνο ένας υποψήφιος. Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στα τμήματα μουσικών σπουδών και στις ξένες φιλολογίες. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη σχολή αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1734 μόρια. Η εκτόξευση σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250, οι οποίοι μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας. «Το βασικό συμπέρασμα» σημειώνει ο κ. Χατζητέγας «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής». Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. «Σε όσους δεν τα κατάφεραν πρέπει όλοι να θυμίζουμε (γονείς, συγγενείς και φίλοι) πως υπάρχει

Vice Όλες οι ειδήσεις Time28 Αύγουστος 2014 19:01:58


Ροδάκινα σε πολυτέκνους

25 Αύγουστος 2014 08:57:36 RSS - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline

Με διανομή στους πολυτέκνους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη κατά σειρά ημέρα, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τμήματος...

Vice Όλες οι ειδήσεις Time25 Αύγουστος 2014 08:57:36


Το αλαλούμ και τα νομοθετικά κενά με τις άδειες των ψυχαγωγικών παιχνιδιών κοστίζει ζωές

23 Αύγουστος 2014 18:30:50 e-Typos - Ειδήσεις

Τον περασμένο Μάιο συνελήφθη κύκλωμα «επιχειρηματιών» οι οποίοι με πλαστές γνωματεύσεις και σφραγίδες είχαν εγκαταστήσει 36 λούνα παρκ σε διάφορους δήμους Το τελευταίο τετράμηνο δύο τραγικά δυστυχήματα συνέβησαν σε Μύκονο (θαλάσσια παιχνίδια) και Ελληνικό (λούνα παρκ) στερώντας τη ζωή από δύο παιδιά, 10 και 13 χρόνων αντίστοιχα. Μπορεί κάποιος να ανοίξει λούνα παρκ αν δεν είναι άνεργος; Χορηγείται άδεια ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε πόλη που είναι μεγαλύτερη των 3.000 κατοίκων; Το Paintball είναι παιχνίδι υπαίθριας ή στεγασμένης δραστηριότητας; Παράδοξα, ίσως, τα παραπάνω ερωτήματα αλλά καθόλου… αδιάφορα αφού έχουν ευθεία σχέση με το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα ψυχαγωγικά παιγνίδια κάθε μορφής τα οποία λειτουργούν χιλιάδες επιχειρήσεις στην επικράτεια, με αλλά και χωρίς την άδεια του κράτους. Τα τραγικά δυστυχήματα που συνέβησαν το τελευταίο τετράμηνο και στέρησαν τη ζωή από δύο παιδιά 10 και 13 χρόνων σε θαλάσσια παιχνίδια στη Μύκονο και σε λούνα παρκ στο Ελληνικό, εκτός από βαθύ πόνο, προκάλεσαν και φόβο σε όλους τους εμπλεκομένους. Για ένα χρονικό διάστημα, θα είναι πολύ δυσκολότερο σε έναν επιχειρηματία να λειτουργήσει χωρίς άδεια. Για κάποια ελεγκτική αρχή και πρωτίστως για τους δήμους που προσυπογράφουν τις άδειες (ακόμη και εάν δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν την εφαρμογή των όρων τους) θα είναι απείρως δυσκολότερο να «κάνουν τα στραβά μάτια». Το πρόβλημα όμως είναι ότι συχνά ήταν αυτό ακριβώς το περίπλοκο και αντιφατικό νομοθετικό πλαίσιο που έκανε πολλούς να «κάνουν τα στραβά μάτια». Τέτοιας μορφής αντιφάσεις διαπιστώνονται και από τους υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε με αποστολή να καταρτίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων ψυχαγωγικών παιγνιδιών. Ας αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: ● Στο νόμο 2323 του 1995 που ήρθε να ρυθμίσει το «υπαίθριο εμπόριο» (με αρμόδιο τότε υπουργό Εμπορίου τον Κ. Σημίτη) μπήκε διάταξη που όριζε ευθέως ότι εγκαταστάσεις όπως «τα λούνα παρκ, οι πίστες αυτοκινητιδίων και τα τσίρκο» εντάσσονται στο υπαίθριο εμπόριο, στάσιμο ή πλανόδιο. ● Δέκα χρόνια αργότερα, σε Προεδρικό Διάταγμα (12/2005) για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου 2323, επαναλαμβάνεται ότι επιχειρήσεις σχετικές με ψυχαγωγικά παιγνίδια λαμβάνουν άδεια «υπαίθριου εμπορίου». Ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι ο επιχειρηματίας ως φυσικό πρόσωπο να μην έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ - πρόβλεψη που αφορά και σε κάποιον που ζητάει άδεια να πουλά κεριά σε κάποιο τοπικό πανηγύρι. ● Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια ακόμη, με τους επιχειρηματίες λούνα παρκ να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται για το πώς μπορεί μια τέτοια επιχείρηση, με τόσα έξοδα και τζίρο, να έχει ετήσιο εισόδημα μόνον 20.000 ευρώ ετησίως για να εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας. Οι προσπάθειες για εξορθολογισμό της νομοθεσίας δεν απέδωσαν καρπούς και οι δήμοι συνέχιζαν να δίνουν άδειες παρακάμπτοντας προβλέψεις όπως η παραπάνω. ● Σαν να μην ήταν αρκετό το μπάχαλο, ήρθε και νέος νόμος από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο 4264 τον Μάιο του 2014, ο οποίος αναφερόταν στο υπαίθριο εμπόριο και όριζε ρητά μεταξύ άλλων ότι κάποιος για να μπορεί να λάβει άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου έπρεπε να είναι υποχρεωτικά και άνεργος, να μην κατέχει (ο ίδιος και οι στενοί συγγενείς του) άλλη άδεια βιοποριστικού επαγγέλματος και να προηγούνται άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι, ομογενείς, απεξαρτημένοι και υπό απεξάρτηση. Ως «κατάσταση που μας δημιούργησε πολλά προβλήματα αφού μας έβαζε στο υπαίθριο εμπόριο» χαρακτηρίζει αυτό που περιγράφουμε παραπάνω ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ψυχαγωγικών Παιγνίων-Η Θεσσαλονίκη. Μας ενημερώνει ότι υπάρχουν πανελλαδικά περίπου 2.000 οικογένειες που ζουν ως επιχειρηματίες στήνοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λούνα παρκ σε διάφορους συνδυασμούς και μεγέθη ενώ πολύ περισσότεροι είναι εκείνοι που βιοπορίζονται ως υπάλληλοι. Θεωρεί όμως ότι το πρόβλημα έχει τώρα λυθεί. Πώς; Μέσω ενός εγγράφου που υπέγραψε στις 2/4/2014 υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο γ.δ. Εσωτερικού Εμπορίου Χ. Μπανός. Στο έγγραφο γίνεται ερμηνεία νόμων και διατάξεων και προκύπτει το συμπέρασμα-οδηγία προς τους δήμους ότι η λειτουργία λούνα παρκ είναι δραστηριότητα που απαιτεί «μεγάλη οικονομική επένδυση» και διαφέρει από τις λοιπές δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου από ανέργους. Ωστόσο, ένα έγγραφο δεν αναδιαμορφώνει το νομικό πλαίσιο με συνέπεια σε πολλούς δήμους να δημιουργούνται ζητήματα και οι εμπλεκόμενοι να καταφεύγουν σε ενστάσεις επί ενστάσεων για να βγάλουν άκρη. Πάντως, το έγγραφο είχε και προφητική αξία καθώς στις αρχές Απριλίου και λίγες μέρες πριν από το ατύχημα στο λούνα παρκ του Δήμου Ελληνικού σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «περιήλθαν σε γνώση μας αποφάσεις αρμόδιων φορέων χορήγησης αδειών υπαίθριου εμπορίου, όπου διαπιστώνεται λανθασμένη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας…!». «Είναι παράλογο να μας βάζουν στο υπαίθριο εμπόριο και να ζητούν χαρτί ανεργίας και χαμηλό εισόδημα», επισημαίνει ο κ. Σιδέρης. Μας λέει ότι ο ίδιος αλλάζει κάθε χρόνο μέχρι και 15 φορές τόπο εγκατάστασης, πηγαίνοντας κοντά σε τοπικά πανηγύρια, εκδηλώσεις ή σε χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος και παίρνοντας κάθε φορά νέα άδεια από το δήμο. «Προηγουμένως πρέπει να έχει έρθει μηχανολόγος, να έχει ελέγξει τα παιχνίδια που θα έχουμε ήδη στήσει και να υπογράψει το “έχει καλώς”. Στήνουμε πέντε έως δέκα διαφορετικά παιγνίδια. Δουλεύουν πολλοί άνθρωποι επί μέρες. Πώς γίνεται να έχουμε τζίρο 20.000 ευρώ το χρόνο;», αναρωτιέται. Πάντως, η προϋπόθεση της ανεργίας δεν είναι και η μόνη που απαιτεί ξεκαθάρισμα. Στο νόμο 4264/14 και το άρθρο 25 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων πρόβλεψη ώστε να μην επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου «σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων». Λεπτομέρεια ή αβλεψία; Και μόνον η σύλληψη τον περασμένο Μάιο κυκλώματος «επιχειρηματιών» οι οποίοι με πλαστές γνωματεύσεις και σφραγίδες είχαν εγκαταστήσει 36 λούνα παρκ σε διάφορους δήμους δείχνει πόσο σαθρό είναι το έδαφος στο οποίο στήνονται μηχανές που σχεδιάστηκαν για να διασκεδάζουν υποτίθεται με ασφάλεια, παιδιά και μεγάλοι. «Επειτα απ’ όσα έγιναν δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλέον κάποιος που λειτουργεί χωρίς άδεια ή δήμος που θα κάνει τα στραβά μάτια», μας λέει ο Γ. Σιδέρης, αναφερόμενος στα πρόσφατα δυστυχήματα. Αρκεί όμως ο φόβος ή το φιλότιμο για να καλύψει τα χάσματα των νόμων; Ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί λόγω ασάφειας Σημαντικές ελλείψεις έως και ολοσχερής απουσία νομοθετικού πλαισίου διαπιστώνονται για τον έλεγχο της λειτουργίας πολλών ψυχαγωγικών παιγνιδιών και ειδικά εκείνων που γέννησε η τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον από τους ειδικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή για την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου. Το αντιλαμβάνεται και ο καθένας που θα σκεφτεί ότι τα δύο πρόσφατα δυστυχήματα δεν συνέβησαν σε κλασικά παιγνίδια λούνα παρκ αλλά σε εγκαταστάσεις που μετρούν λίγα χρόνια λειτουργίας. Οι κατά τόπους δήμοι είναι εκείνοι που άκουσαν τα «εξ αμάξης» αλλά, βάσει των νόμων και της σκληρής πραγματικότητας, δεν είναι εκείνοι που μπορούν να ελέγξουν την ασφαλή λειτουργία περίπλοκων παιγνιδομηχανών, όπως αυτές που συναντούμε σε υδροπάρκα-νεροτσουλήθρες, τα «όπλα» που παίρνουν βολίδες χρώματος (paintball) ακόμη και ένα ψυχαγωγικό παγοδρόμιο - ειδικά εάν λειτουργεί σε κλειστό χώρο. Είναι άλλοι οι μηχανισμοί (Λιμενικό, Πυροσβεστική, Υγειονομικό, ΕΛΟΤ

Vice Όλες οι ειδήσεις Time23 Αύγουστος 2014 18:30:50


Στα 2,279 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014

21 Αύγουστος 2014 11:55:43 e-Typos - Ειδήσεις

Στα 2,279 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,555 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,736 δισ. ευρώ παρουσιάζεται, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, έναντι ελλείμματος 1,929 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,360 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 29,530 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 651 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,240 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 451 εκατ. ευρώ ή 1,7% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 24,485 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 342 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 είναι οι εξής: 1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%. 2. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%, 3. Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28,0%, 4. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ευρώ ή 15,8%. Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου: 1. Ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%, 2. Oι φόροι στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15,0%, 3. Οι έμμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,002 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,740 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,290 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,266 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (32,240 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,302 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,220 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (24,528 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2,295 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,468 δισ. ευρώ ή ποσοστό 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, και 64 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,965 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,718 δισ. ευρώ) και κατά 845 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ακολουθούν αναλυτικά οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών /content/userfiles/files/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F_7_2014_%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf

Vice Όλες οι ειδήσεις Time21 Αύγουστος 2014 11:55:43