πασχαλινα 2014 τζαμπο

Press Report

Πηγές ειδήσεων προϊόντων ενημερώνονται συνεχώς

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Ads

Το πασχαλινό γλέντι Καμμένου – Κουντουρά στο στρατόπεδο στο Γουδί (photos)

12 Απρίλιος 2015 16:25:35

ΕΛΛAΔΑ Πασχαλινό γλέντι για στρατιωτικούς και πολίτες με χιλιάδες αρνιά, τραγούδια και χορούς, διοργάνωσε στο στρατόπεδο στο Γουδί, το υπουργείο εθνικής Άμυνας. Κεντρικά πρόσωπα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Kαμμένος Κουντουρά Πάσχα γλέντι Media Gallery:

Vice Όλες οι ειδήσεις Time12 Απρίλιος 2015 16:25:35


Ads

Πασχαλινά Τσουρέκια

10 Απρίλιος 2015 11:55:29

Cucina povera Για όσους νομίζουν πως το τσουρέκι είναι μια δύσκολη υπόθεση, προτείνουμε αυτή τη συνταγή. Η οικογένεια θα εντυπωσιαστεί με το αποτέλεσμα και η νοικοκυρά θα αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια. 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια 300 γρ. ζάχαρη 3 φακελάκια μαγιά ξηρή 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη ξύσμα από 1 πορτοκάλι 200 γρ. βιτάμ ελαφρώς λιωμένο στο φούρνο μικροκυμάτων 5 αυγά 1 κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κ.σ. νερό (για την επικάλυψη) Σε ένα μπολ βάζουμε τα 200 γρ. απ’ το αλεύρι, το γάλα και την ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να πετύχουμε έναν πηκτό χυλό. Το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τον αφήνουμε μισή ώρα να ανέβει. Σε μεγάλη λεκάνη χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Κατόπιν, προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Είτε καλά με το χέρι είτε στο ζυμωτήριο του μίξερ. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να απορροφηθεί καλά. Σιγά σιγά κι εξακολουθώντας το ζύμωμα, προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε το μπολ της ζύμης με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα κι από πάνω με μια κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας και φτιάχνουμε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν πολύ. Σκεπάζουμε πάλι τα ταψιά με πετσέτα και τα αφήνουμε για το τελευταίο φούσκωμα άλλη 1 ½ ώρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κ.σ. νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150ο C , στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αποφεύγουμε να ανοίξουμε το φούρνο, για να μην «κάτσουν» τα τσουρέκια. Πάσχα τσουρέκι πασχαλινά τσουρέκια συνταγή

Vice Όλες οι ειδήσεις Time10 Απρίλιος 2015 11:55:29


Πανάρχαια Πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα

07 Απρίλιος 2015 12:07:19

ΕΛΛAΔΑ Χρώματα, γεύσεις και κατανυκτική ατμόσφαιρα με πολλά και διαφορετικά έθιμα σε κάθε νησί, χαρακτηρίζουν το Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Τόσο στο νησί της Ρόδου (κυρίως στα χωριά) όσο και σε όλα τα άλλα νησιά του νομού, το Πάσχα αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή με έθιμα που τηρούνται «ευλαβικά» από γενιά σε γενιά. Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ότι στα Δωδεκάνησα την ημέρα του Πάσχα δεν περιλαμβάνεται στο μενού ο οβελίας, τα κοκορέτσια και τα συναφή εδέσματα. Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα (το βράδυ του Μ.Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη) και την Κυριακή μεσημέρι τον «Λαμπριάτη» που είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια,που στα χωριά της Ρόδου ονομάζεται «καππαμάς». Στη Ρόδο επίσης, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Παλαιότερα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν ό,τι έπιαναν θα μαρανόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών. Του Λαζάρου, επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, τα «Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο. Εντυπωσιακή είναι η Ανάσταση στο νησί της Καλύμνου, με τους αυτοσχέδιους δυναμίτες που ρίχνονται και οι οποίοι ταρακουνούν στην κυριολεξία το νησί. Στην Κάρπαθο τα πασχαλινά έθιμα ξεχωρίζουν στον Ολυμπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν παραδόσεις πένθους και θρήνου στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και λαμπρού εορτασμού, που κορυφώνεται τη Λαμπρή Τρίτη. Αποχωρίζονται τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν τις αντικαθιστούν με μια «πένθιμη» ενδυμασία. Μετά το συγκινητικό Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, οι γυναίκες ετοιμάζουν το Μεγάλο Σάββατο, το λαμπριάτικο οφτό για την επόμενη μέρα, δηλαδή κατσικάκι ή αρνί με γέμιση, κυρίως από ρύζι. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι γυναίκες πηγαίνουν στους φούρνους, για να φουρνίσουν πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και μπαχαρικά και στη συνέχεια στο νεκροταφείο για να ασπρίζσουν και να στολίσουν με λουλούδια τους τάφους. Οι Ολυμπίτες στολίζουν τη Λαμπρή Τρίτη τις εικόνες της εκκλησίας με χρωματιστές μαντίλες και τις κουβαλάνε στα χέρια, οδεύοντας ξανά προς το νεκροταφείο. Στην Κω, ενώ οι μεγάλοι ασχολούνται με τις πασχαλινές δουλειές και τον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει. Αλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φιτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λέει το «Χριστός Ανέστη». Το πρωί του Μ. Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται με μικρά μοβ μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί. Στην Πάτμο η μεγάλη εβδομάδα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Το έθιμο που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό, είναι η τελετή του Νιπτήρα, το πρωί της Μ. Πέμπτης, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου: ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στη Μονή του Αγίου Ιωάννη και το ίδιο βράδυ όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στις πλατείες της Σκάλας και της Χώρας. Η Ανάσταση γίνεται επίσης στο Μοναστήρι και ανήμερα του Πάσχα, διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες. Λέσβος Πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία έχει το Πάσχα στη Λέσβο. Πολλά από αυτά κουβαλήθηκαν στο νησί από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν εδώ, άλλα είναι αποκλειστικά ντόπιες ιδιαιτερότητες. Η αναπαράσταση της θραύσης των πυλών του κάτω κόσμου γίνεται στον Άγιο Θεράποντα στην πρώτη Ανάσταση το μεγάλο Σάββατο το πρωί αλλά και το βράδυ της Ανάστασης. Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που έχει στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του έχει στηθεί το ομοίωμα του «ηττημένου» Ιούδα. Με χιλιάδες στην κυριολεξία πυροβολισμούς κόβεται τρεις φορές ο κορμός του δένδρου και ο Ιούδας «ηττάται». Ανάλογο έθιμο γίνεται και στο γειτονικό χωριό, στην Παναγιούδα Αφάλωνα. Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση. Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του έθιμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού. Οι «Κούνιες» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που αναβιώνει στον Πολιχνίτο, στην Κλειού και την Καλλονή. Στήνονται τη Μεγάλη Δευτέρα από τα αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Υπάρχουν ειδικά τραγούδια που λέγονται πολύ κεφάτα και το αντάλλαγμα είναι μοσχοβολιστά κουλούρια και λουλούδια, που τα κρεμούν στην κούνια. Το εορταστικό πέρα–δώθε κρατάει μέχρι και την Ανάληψη. Το έθιμο λέγεται πως έχει αφετηρία την αρχαία λατρεία της Αφροδίτης, γι’ αυτό τα κορίτσια πρωταγωνιστούν και τα αγόρια υπηρετούν. Τέλος, στη Μυτιλήνη το φαγητό του Πάσχα είναι το αρνί ή το κατσίκι γεμιστό στο φούρνο. Το σφάγειο γεμίζεται με εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά φουρνίζεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου σε χαμηλή φωτιά και τρώγεται το μεσημέρι της Κυριακής. Ήπειρος Καθρέφτης του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα που διατηρούνται, συνεχίζονται ή αναβιώνουν για μην περάσουν στη λήθη των αιώνων. Στα χωριά της Ηπείρου, οι προετοιμασίες για τη Λαμπρή, ξεκινούν πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. Από σπίτι σε σπίτι, το Σάββατο του Λαζάρου, παιδιά αλλα και ηλικιωμένοι έλεγαν τα κάλαντα, κρατώντας ένα καλάθι που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια, για να το γεμίσουν με αυγά που τους φίλευε ο σπιτονοικοκύρης. Σήμερα, το έθιμο έχει ξεθωριάσει και μόνο σε ελάχιστα χωριά διατηρείται. Στην Άρτα, ο Σύλλογος της Ενορίας Αγίας Θεοδώρας θα αναβιώσει την Μεγάλη Πέμπτη στο προαύλιο του Ιερού Ναού, το έθιμο της «φωτιάς», που χάνεται στα βάθη των αιώνων, σε ανάμνηση της πυράς που άναψε έξω από το κυβερνείο του πόντιου Πιλάτου, όταν συνέλαβαν τον Ιησού, περιμένοντας την απόφαση για την τύχη του το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης. Τα παιδιά και οι νέοι της ενορίας της Αγίας Θεοδώρας, συγκεντρώνουν στο προαύλιο του ναού σωρό από ξύλα, που στο παρελθόν μάζευαν στις όχθες του Άραχθου, τα στήνουν σε σχήμα κώνου και το βράδυ θα ανάψουν φωτιά αμέσως μετά τη ακολουθία της Σταύρωσης. Ροδοπέταλο-ροδοπέταλο θα γίνει ο παραδοσιακός στολισμός του Επιταφίου. Μικροί και μεγάλοι με βαθιά κατάνυξη, θα στολίσουν τον Επιτάφιο, ενώ θα ψάλλονται τα Άγια Πάθη. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 10 το πρωί, με το χτύπημα της καμπάνας που αναγγέλλει την πρώτη Ανάσταση, οι ενορίτες θα σπάσουν κεραμικά, γυάλινα και πήλινα σκεύη, για να ξορκίσουν το κακό. Το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου στην Αγία Θεοδώρα, θα αναβιώσει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Από το πρωί οι νέοι της ενορίας, συγκεντρώνουν ρούχα και το μεσημέρι στο πηγάδι της εκκλησίας, φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το κρεμούν σε κρεμάλα και το βράδυ σ

Vice Όλες οι ειδήσεις Time07 Απρίλιος 2015 12:07:19


Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι

07 Απρίλιος 2015 11:26:57

ΕΛΛAΔΑ Αύξηση 5,23% καταγράφεται στο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων της ΕΣΕΕ σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στον μειωμένο εφετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα. Οι ανοδικές τάσεις που μόλις αναφέρθηκαν περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%). Παράλληλα καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν μία κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%). Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη - μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του εφετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό τουλάχιστον κατά 5,18 ευρώ. Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων. Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Καταγράφεται λοιπόν μία αμελητέα ετήσια άνοδος σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%. Ειδικότερα, τα θαλασσινά με πολύ μικρές αυξομειώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5,00%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%), ενώ οι φακές (12,61%) και η ταραμοσαλάτα (1,53%) σημειώνουν ανοδική πορεία. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στην εμπορική κίνηση της πασχαλινής αγοράς, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, για την έως σήμερα διακύμανση της αγοραστικής κίνησης, συμπεριλαμβανόμενης της Κυριακής 5 Απριλίου, στα αστικά κέντρα το κοινό συμπέρασμα που συνάγεται, συνηγορεί στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα. Η μέχρι στιγμής πορεία της πασχαλινής αγοράς χαρακτηρίζεται ως υποτονική -ελέω και των συνθηκών πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας- με αποτέλεσμα να ταυτίζεται με το αρνητικό κλίμα του τελευταίου τριμήνου αδράνειας και απραξίας, που διανύει η ελληνική αγορά». ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι Αγορά ΕΣΕΕ

Vice Όλες οι ειδήσεις Time07 Απρίλιος 2015 11:26:57


Τα πανάρχαια Πασχαλινά έθιμα της Λέσβου

07 Απρίλιος 2015 11:06:51

ΕΛΛAΔΑ Πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία έχει το Πάσχα στη Λέσβο. Πολλά από αυτά κουβαλήθηκαν στο νησί από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν εδώ, άλλα είναι αποκλειστικά ντόπιες ιδιαιτερότητες. Η αναπαράσταση της θραύσης των πυλών του κάτω κόσμου γίνεται στον Άγιο Θεράποντα στην πρώτη Ανάσταση το μεγάλο Σάββατο το πρωί αλλά και το βράδυ της Ανάστασης. Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που έχει στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του έχει στηθεί το ομοίωμα του «ηττημένου» Ιούδα. Με χιλιάδες στην κυριολεξία πυροβολισμούς κόβεται τρεις φορές ο κορμός του δένδρου και ο Ιούδας «ηττάται». Ανάλογο έθιμο γίνεται και στο γειτονικό χωριό, στην Παναγιούδα Αφάλωνα. Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση. Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του έθιμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού. Οι «Κούνιες» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που αναβιώνει στον Πολιχνίτο, στην Κλειού και την Καλλονή. Στήνονται τη Μεγάλη Δευτέρα από τα αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Υπάρχουν ειδικά τραγούδια που λέγονται πολύ κεφάτα και το αντάλλαγμα είναι μοσχοβολιστά κουλούρια και λουλούδια, που τα κρεμούν στην κούνια. Το εορταστικό πέρα–δώθε κρατάει μέχρι και την Ανάληψη. Το έθιμο λέγεται πως έχει αφετηρία την αρχαία λατρεία της Αφροδίτης, γι’ αυτό τα κορίτσια πρωταγωνιστούν και τα αγόρια υπηρετούν. Τέλος, στη Μυτιλήνη το φαγητό του Πάσχα είναι το αρνί ή το κατσίκι γεμιστό στο φούρνο. Το σφάγειο γεμίζεται με εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά φουρνίζεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου σε χαμηλή φωτιά και τρώγεται το μεσημέρι της Κυριακής. Λέσβος έθιμα Πάσχα πασχαλινά έθιμα Λέσβος Πάσχα

Vice Όλες οι ειδήσεις Time07 Απρίλιος 2015 11:06:51


Πασχαλινές εκδηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων

06 Απρίλιος 2015 14:52:05 RSS - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline

Ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό με θέμα την εθιμολογία της περιόδου του Πάσχα, φορεσιές των Λαζαρίνων από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων, διακοσμημένα...

Vice Όλες οι ειδήσεις Time06 Απρίλιος 2015 14:52:05


Κουλουράκια Πασχαλινά χωρίς αμμωνία

06 Απρίλιος 2015 12:43:54

Cucina povera Υπέροχα, γευστικά και μυρωδάτα μπισκοτο-κουλουράκια για το Πάσχα, για όσους δεν θέλουν την αμμωνία. 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό φυτίνη 2 αβγά 4 βανίλιες 500 γρ. ζάχαρη 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 1 κ.γ. σόδα 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.σ. βιτάμ σοφτ Στο μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά τη φυτίνη με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μέσα ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσοχή, γιατί θα αφρίσει και μπορεί να χυθεί. Γι’ αυτό, καλύτερα να το κάνουμε πάνω απ’ τον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, μέσα στο μείγμα βουτύρου/ζάχαρης και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τις βανίλιες. Στο τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια. Όταν θα είναι σχεδόν έτοιμη, θα προσθέσουμε και τις 2 κ.σ. βιτάμ και θα ανακατέψουμε μέχρι να απορροφηθεί καλά το βούτυρο. Βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά και πλάθουμε τα κουλούρια μας σε ότι σχέδιο θέλουμε. Τα αλείφουμε με αβγό αραιωμένο με λίγο νεράκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20 λεπτά. Tip: Για συντομία χρόνου, εάν θέλουμε να φουρνίζουμε δυο δυο τις λαμαρίνες, θα ψήσουμε στον αέρα, στους 160-170ο C, μέχρι να πάρουν το χρυσαφί χρώμα που θέλουμε. συνταγή κουλουράκια αμμωνία

Vice Όλες οι ειδήσεις Time06 Απρίλιος 2015 12:43:54


Πασχαλινές προσφορές από το Cosmotebooks.gr

06 Απρίλιος 2015 12:23:28

Advertorial Μεγάλες προσφορές προσφέρει και το φετινό Πάσχα το Cosmotebooks.gr σε παιδικά βιβλία και σε λαμπάδες. Με έκπτωση 10% το κοινό μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμες παιχνιδολαμπάδες από τις καλύτερες εταιρείες παιχνιδιών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Cosmotebooks.gr γιορτάζει διπλά με έκπτωση 30% σε όλα τα παιδικά βιβλία μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ενώ με οποιαδήποτε αγορά άνω των 20€, προσφέρει δώρο μια λαμπάδα! Εκατομμύρια βιβλία, e-books, επώνυμα παιχνίδια, παιδικές ταινίες από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά studios, αλλά και επώνυμα είδη γραφείου είναι διαθέσιμα για μικρούς και μεγάλους, ενώ μαζί παρέχεται η δυνατότητα για δωρεάν συσκευασία δώρου και παραλαβή με ευχετήρια κάρτα και κάρτα αλλαγής. Όλες οι αγορές στο Cosmotebooks.gr γίνονται εύκολα και γρήγορα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone με δωρεάν μεταφορικά σε αποστολές άνω των 40 ευρώ, ενώ οι παραλαβές παραγγελιών από τα καταστήματα του δικτύου COSMOTE, OTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ δεν έχουν επιβάρυνση μεταφορικών ή αντικαταβολής. COSMOTEBooks Πάσχα λαμπάδες παιδικά βιβλία

Vice Όλες οι ειδήσεις Time06 Απρίλιος 2015 12:23:28


Ο Ομπάμα, ο κούνελος και οι πασχαλινές ευχές

06 Απρίλιος 2015 08:18:53

ΚΟΣΜΟΣ Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε να ευχηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις ημέρες του Πάσχα. Αντί για τις τυπικές ευχές επέλεξε να… φωτογραφηθεί. Τρεις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς του στο Facebook τα «λένε» όλα.... Ο Μπαράκ Ομπάμα παρέα με έναν κούνελο κοιτούν το Μνημείο του Ουάσινγκτον. Και εύχονται «Καλό Πάσχα». Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε φωτογραφία που δείχνει τον ένα σκύλο της οικογένειας με ροζ αυτιά λαγού να έχει πάρει πόζα για φωτογραφία και να εύχεται «Καλό Πάσχα». Και η τρίτη φωτογραφία αναπαριστά την προεδρική οικογένεια που αποτελείται από τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Μισέλ, τις δύο κόρες τους και τα δύο σκυλιά της οικογένειας. «Από την οικογένεια Ομπάμα στη δική σας, Καλό Πάσχα». Και οι τρεις φωτογραφίες έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες ευχές και likes, αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται ότι προτίμησαν τις τυπικές ευχές της προεδρικής οικογένειας και δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στις χιουμοριστικές ευχές του Μπαράκ Ομπάμα. Μπαράκ Ομπάμα ευχές Πάσχα πρόεδρος ΗΠΑ

Vice Όλες οι ειδήσεις Time06 Απρίλιος 2015 08:18:53


Θεσσαλονίκη: Στις 2 Απριλίου ξεκινά το πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

10 Μάρτιος 2015 14:05:05 RSS - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline

Σε πασχαλινούς ρυθμούς εισέρχεται, από τις 2 Απριλίου 2015, η αγορά της Θεσσαλονίκης, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν σε καλύτερο τζίρο,...

Vice Όλες οι ειδήσεις Time10 Μάρτιος 2015 14:05:05